Photobucket


PEMBERITAHUAN!!!

Sebelum datang menempah, sila pastikan anda

SMS/WHATSAPP KE 018-298 4685 for FAST RESPOND!

Follow IG jahitan_fiza untuk melihat hasil jahitan dantestimoni pelanggan

Jika nak datang rumah hendaklah telefon dahulu di khuatiri tiada di rumah. Di galakkan menempah sekurang-kurangnya seawal 1 bulan sebelum tarikh mengambil.

Elakkan tempahan di saat-saat akhir ataupun pada kadar segera. Sebarang tempahan urgent/emergency/rushing/nak cepat tidak akan dipertimbangkan, harap maklum… (^^)



DIY-Menjahit Barut Bayi Dan Barut Gantung


Dah lame akak tak update blog jahitan akak nie... kali nie akak nak kongsi cara camne menjahit barut bayi.
Barut bayi nie penting dipakai semasa bayi dalam pantang bagi mengelakkan kembung perut. Mungkin kat luar sana ramai ibu² yg tgh pregnant yang sedang mencari ataupun nak belajar menjahit sendiri barut bayi. Dapat lah jimat kos kan....Harap dapat membantu bakal ibu yang memerlukan.

Barut Bayi Biasa


Barut Gantung. Sangat sesuai dipakai oleh bayi baru lahir hingga 2 tahun.

Bahan- bahan yang diperlukan adalah:

1. Beli kain cotton biasa atau jenis flanel. Warna putih atau yang bercorak lagi cantik la.
2. Ukur keliling perut baby untuk kita tahu berapa panjang lebar segala sebelum potong.
3. Jangan lupa POTONG kain!! hehe...
4. Pastu kalau rajin, trimkan tepi kain tak gunting pun takpe.
5. Kemudian jahit tepi.
6. Jahitkan velcro tape.
7. Tada dah siap!!!1) Bahan yang digunakan hanyalah kain putih cotton dari jenis yang lembut sikit. Ada juga yang suka gunakan kain flannel yang bercorak².. ni aku ada jumpa kat nagoya.. tapi disebabkan aku jenis yang anggap putih paling sesuai untuk bby aku pon pilih kain cotton ni.. jenis yang biasa untuk buat bju sekolah tu macam agak nipis so aku pilih yang mahal sikit.. Selain tu, aku beli tali putih yang dah siap tuh.. dalam gambar tuh nampak ler.. aku beli kat tesco.. satu gulung dah cukup ler..

2) Mula² potong kain mengikut saiz di bawah. lebihkan sikit untuk jahitan. Garisan di tengah tu ada lipatan. Maknanya barut tu nanti dua lapisan kain ler..

(sekiranya bby anda dijangkakan besar ->3kg, tambahkan lebar kain jadi 18')
3) Kemudian gunakan ukuran di bawah. Buat satu garisan semi bulatan dan potong mengikut bentuk yang sesuai. Kenapa bahagian ini dibentuk sedemikian rupa adalah untuk memberi ruang pada bahagian punggung bayi untuk mengelakkan terlalu panjang pada bahagian belakang yang boleh menyebabkan terkena najis.

4) Sekiranya dibuka, kain yang telah digunting akan berbentuk seperti di bawah.




5) Untuk tali barut, potong tali siap di kedai mengikut kepanjangan di bawah. Gunakan 6 untuk setiap barut.

(Kalau suka nak ikan reben, panjangkan jadi 12')
6) Pada bahagian luar, jahit tali mengikut ukuran yang diberikan seperti di bawah. Jahit hanya pada satu bahagian kain. Ini untuk mengelakkan jahitan terkena kulit bayi yang sensitif.


7) Terbalikkan kain dan dari bahagian dalam, jahit bahagian tepi barut seperti garisan merah kecuali satu bahgian untuk menterbalikkan kain.
8) Terbalikkan kain dan iron untuk memberi kekemasan sebelum menjahit satu lagi bahagian yang terbuka dari luar. Lengkaplah proses membuat barut.

9) Basuh dengan cecair pencuci yang sesuai sebelum dipakaiankan kepada bayi anda.



sumber: http://akubilerrajin.blogspot.com


Kalau nak tau lebih lanjut cara nak jahit barut bayi versi lain boleh KLIK SINI


7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salam.. sy pun nak jahit sendiri gak barut ni.. tu baby ke 3..alhamdulillah ada tutorial yg simple kat sini.. sy ambik ye ilmu ni.. terima kasih fiza..

Tanpa Nama berkata...

bestnyer tgk blog ni... cool...
ambik ilmu ni yer....tq sis...

Acik Edok berkata...

Bagus Terima Kasih Fiza...

Sofia Yaya berkata...

Kalau upah jahit barut ni berapa yek? Kain sendiri r...upah aje berapa?

scheetah berkata...

tutorial yg mudah fhm....tq info

make it special berkata...

Salam.. Berapa upah jahit bagi sehelai bedung atau barut?

make it special berkata...

Salam.. Berapa upah jahit bagi sehelai bedung atau barut?

Photobucket Photobucket
WIRID UTK MENDAPAT KEKAYAAN Subhanallah 33x alhamdulillah 33x allahuakbar 33x la ila ha illallah 1x baca selepas solat lima waktu,insyaallah berjaya.
Petua Murah Rezeki "Ya Allah cukupkanlah aku dengan perkara yg halal daripada yg haram dan kayakanlah aku dengan anugerahMu drpd meminta2 kpd selainMu" * Istighfar * Solat sunat taubat * Zikir Ya Wahhab 300x (60 x 5 slps solat) * Surah al-Waqi'ah setiap mlm * Solat sunat Dhuha * Selawat 3x setiap kali melalui pintu (rumah, kenderaan, ofis) * Semasa dlm perjalanan baca Subhannallah & Lailahailla anta 41x then psg niat bahawa aku akn dpt rezeki pd hari ni * Bismillah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...