Photobucket

PEMBERITAHUAN!!!

Sebelum datang menempah, sila pastikan anda

SMS/WHATSAPP KE 018-298 4685 for FAST RESPOND!

Follow IG jahitan_fiza untuk melihat hasil jahitan dantestimoni pelanggan

Jika nak datang rumah hendaklah telefon dahulu di khuatiri tiada di rumah. Di galakkan menempah sekurang-kurangnya seawal 1 bulan sebelum tarikh mengambil.

Elakkan tempahan di saat-saat akhir ataupun pada kadar segera. Sebarang tempahan urgent/emergency/rushing/nak cepat tidak akan dipertimbangkan, harap maklum… (^^)

Pelbagai Tips Jahitan

Tips jahit zip sembunyi supaya tak berkedut
Kalau nak jahit zip sembunyi, kadang
² kain tu kedut sikit, kalau taknak kedut, lapik kertas agak² panjang 1 kaki, lebar lebih kurang 1 inci atau 2 inci letakan dibawah kain yang nak jahit, nanti tak kedut lagi.

Tips kolar baju melayu supaya cantik.
Untuk mendapat kolar baju melayu yang cantik dan kemas, terlebih dahulu kepingan kain yang digam kain keras hendak dipotong memanjang, iaitu ikut era kain, kepingan kain yang lagi satu dipotong melintang atau serong, kemudian masa mencantum kedua
² nya, hendaklah tarik sikit yang melintang, supaya tidak berkedut atau melembung apabila kolar dilekong nanti.

Tips baju fesyen @ kurung moden tak menggelembung

Kadang
² semasa kita jahit baju fesyen ataupun kurung moden yang agak ketat dan bercutting selalunyanya baju yang di pakai akan kelihatan mengelembung @ kembong di bahagian belakang. Sepatutnya, semasa kita nak menggunting kita perlu letak dasar ke atas kain pastu dekat bahagian pinggang lipat sikit kertas dasar tu lebih kurang 1/8 inci, maksudnya dekat pinggang di sebelah bahagian yang kita lipat kain tu. Basi kain tidak perlu di kurangkan semasa memotong kain.

Tips untuk mendapat tension benang yang betul

Untuk mendapatkan tahap ketegangan benang yang betul dan sempurna semasa menjahit pastikan kita mencubanya pada perca kain yang sama dengan fabik asal yang hendak di jahit terlebih dahulu. Gunakan warna benang yang berbeza atas dan bawahnya. Pastikan benang atas dan bawah sekata dan fabrik tidak berkedut semasa mejahit.

1 ulasan:

niena meow berkata...

Assalamulaikum...
Nk tnya utk tips bju krg moden x kembung blkg 2 nk lipat bhgian mna eyk...dsar kertas 2 mksudnya dsar pola kertas ke...1/8inch 2 mcm mna ya kiraannya sbnr....sy kurang fhm...

Photobucket Photobucket
WIRID UTK MENDAPAT KEKAYAAN Subhanallah 33x alhamdulillah 33x allahuakbar 33x la ila ha illallah 1x baca selepas solat lima waktu,insyaallah berjaya.
Petua Murah Rezeki "Ya Allah cukupkanlah aku dengan perkara yg halal daripada yg haram dan kayakanlah aku dengan anugerahMu drpd meminta2 kpd selainMu" * Istighfar * Solat sunat taubat * Zikir Ya Wahhab 300x (60 x 5 slps solat) * Surah al-Waqi'ah setiap mlm * Solat sunat Dhuha * Selawat 3x setiap kali melalui pintu (rumah, kenderaan, ofis) * Semasa dlm perjalanan baca Subhannallah & Lailahailla anta 41x then psg niat bahawa aku akn dpt rezeki pd hari ni * Bismillah