Photobucket


PEMBERITAHUAN!!!

Sebelum datang menempah, sila pastikan anda

SMS/WHATSAPP KE 018-298 4685 for FAST RESPOND!

Follow IG jahitan_fiza untuk melihat hasil jahitan dantestimoni pelanggan

Jika nak datang rumah hendaklah telefon dahulu di khuatiri tiada di rumah. Di galakkan menempah sekurang-kurangnya seawal 1 bulan sebelum tarikh mengambil.

Elakkan tempahan di saat-saat akhir ataupun pada kadar segera. Sebarang tempahan urgent/emergency/rushing/nak cepat tidak akan dipertimbangkan, harap maklum… (^^)Memilih Gunting Kain


Bagi anda yang baru berkecimpung dalam dunia jahit menjahit, memilih gunting kain yang bagus sangatlah penting dan ianya merupakan satu kewajiban.Untuk membeli gunting kain, ikutilah beberapa tips berikut ini :


1. Belilah gunting yang bagus (mahal). Gunting yang bagus tahan lebih lama, daripada membeli gunting yang murah tetapi kena ganti selalu.
2. Belilah gunting di kedai benang/alatan menjahit, jangan beli gunting kain di kedai buku atau tempat foto copy. Tanyakan kepada penjual, gunting kain yang bagus dan menjadi pilihan tukang jahit, mereka pasti lebih tahu dan berpengalaman .
3. Minta pendapat dari penjahit lain tentang gunting kain yang bagus dan dimana kita boleh membuat pilihan seterus membelinya.
4. Jangan lupa untuk menguji gunting sebelum dibeli. Cubalah memotong kain yang tipis dan licin, kalau tidak ada kain sutera, anda boleh mencuba pada kain satin. Perhatikan hasil guntingan, apakah kain lari dan apakah gunting tersebut selesa dipegang, tidak licin atau berat bagi tangan anda.
5. Jagalah gunting anda… Jangan pernah sekalipun menggunakan gunting kain untuk menggunting benda-benda lain, walaupun sehelai kertas !! Apalagi untuk menggunting bungkus perencah mee segera! Gunting akan menjadi cepat tumpul. Jauhi gunting dari jangkauan anak-anak anda (ini yang paling penting ).
Selamat menggunting kain...

PETUA MENAJAMKAN GUNTING

Gunting yang tajam amat memudahkan kerja-kerja anda, tak kiralah gunting kain, gunting kertas atau gunting dapur. Untuk masaalah gunting tumpul, cuba gunting helaian daun sirih satu persatu. Anda juga boleh mengasah gunting dengan menggunting botol menggunakan gunting tersebut. Lakukan 'guntingan' sebanyak yang mungkin. Anda akan dapati gunting yang tumpul itu akan tajam semula. Lagi satu petua nak tajamkan mata gunting adalah dengan mengasah mata gunting anda pada cermin tingkap. Cubalah, tak rugi mencuba petua orang lama....

MENJAGA MESIN JAHIT

Sebagai seorang penjahit atau orang yang minatnya menjahit, menjaga mesin jahit adalah satu kemestian. Mesin jahit juga harus dibaiki, kalau perlu dilakukan cleaning setiap kali selepas menggunakannya. Berikut ini adalah sedikit tips dalam menjaga mesin jahit anda agar tidak cepat rosak:

1. Setelah selesai menjahit, segera bersihkan mesin jahit dari sisa-sisa benang atau potongan kain. Bolehlah menggunakan berus kecil untuk mengeluarkan sisa kain dan habuk kecil.

2. Mesin jahit terdiri dari bahagian-bahagian yang sering bergerak dan saling bergeser, untuk mencegah haus, belilah minyak khusus untuk mesin jahit. Jangan gunakan sebarang minyak seperti minyak sayur sebab ia boleh menyebabkan karat dan kerosakkan terutama untuk mesin jahit multifungsi.

3. Apabila merasai mesin agak berat, itu maknanya sudah tiba masanya untuk diservis. Pergi ke kedai service mesin jahit - cadangan, SINGER ada menyediakan service mesin jahit.

4. Jangan lupa matikan suis elektrik apabila selesai menggunakan mesin jahit.

5. Anda di galakkan memakai selipar semasa menggunakan mesin jahit elektrik untuk mengelakkan cas-cas elektrik mengalir ke dalam saraf dan seterusnya boleh menyebabkan kaki kita menjadi bengkak.

LANGKAH-LANGKAH SELEPAS MENJAHIT

1. Selain tahu menjahit seeloknya anda tahu serba sedikit tentang mesin jahit secara teknikal untuk memudahkan anda mengendalikan mesin.

2. Bagi anda yang baru belajar menjahit seeloknya belilah mesin yang baru kerana mesin yang baru mempunyai ‘manual book’ di mana anda boleh rujuk jika ada sebarang masalah teknikal.

3. Jangan biar kanak-kanak ‘menyentuh’ mesin anda.

4. Tutup mesin jahit selepas anda menggunakannya supaya tidak berhabuk.

5. Simpan alatan jahitan dengan baik terutama jarum dan gunting. Bagi anda yang mempunyai anak kecil tetapkan bilangan jarum yang anda gunakan dan pastikan bilangannya sama sewaktu memulakan kerja dan selepas kerja jahitan.

6. Apabila anda telah menjahit secara tetap walaupun sekadar pakaian sendiri, belilah peralatan jahitan dalam kuantiti yang agak banyak dari kedai yang menjual harga borong jadi anda akan mendapati bahawa menjahit sendiri pakaian adalah sangat menjimatkan.


3 ulasan:

rosman mohamed berkata...

hidup klu terlalu berkira rumah mudah berlaku angkara...so so sudah la.

rosman mohamed berkata...

hidup klu terlalu berkira rumah mudah berlaku angkara...so so sudah la.

Dwi Clothing berkata...

Thanks for sharing.. Mencari alat jahit pendukung yang berkualitas dengan harga murah?.. Kunjungi website Fitinline dan dapatkan penawaran menarik lainnya..

Photobucket Photobucket
WIRID UTK MENDAPAT KEKAYAAN Subhanallah 33x alhamdulillah 33x allahuakbar 33x la ila ha illallah 1x baca selepas solat lima waktu,insyaallah berjaya.
Petua Murah Rezeki "Ya Allah cukupkanlah aku dengan perkara yg halal daripada yg haram dan kayakanlah aku dengan anugerahMu drpd meminta2 kpd selainMu" * Istighfar * Solat sunat taubat * Zikir Ya Wahhab 300x (60 x 5 slps solat) * Surah al-Waqi'ah setiap mlm * Solat sunat Dhuha * Selawat 3x setiap kali melalui pintu (rumah, kenderaan, ofis) * Semasa dlm perjalanan baca Subhannallah & Lailahailla anta 41x then psg niat bahawa aku akn dpt rezeki pd hari ni * Bismillah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...